bananovytvarohskakaem2

BANÁNOVÝ TVAROH S KAKAEM

Kakaový tvaroh, termix, pribináček – to je pro mě chuť dětství. Také někdy toužíte vrátit se zpět? Banánek, kakaový tvarůžek a nektarinky vám přání splní za pár minut.

Banánový tvaroh dozdobte nektarinkou, která mu dodá svěží chuť.

Tip výživového poradce

  1. Pokud snížíte množství sacharidů (část vloček a ovoce), tvaroh je vhodný i na sladkou odpolední svačinu.

Výživný banán

Banán obsahuje 23 g jednoduchých cukrů/100 g. Proto ho dejte jen polovinu a zbytek sacharidů doplňte vločkami. Banán je velmi dobrým zdrojem draslíku, velmi důležitého alkalického prvku. Podílí se na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak (při poruchách v zásobování těla draslíkem může dojít až k poruchám srdečního rytmu), zajišťuje svalový tonus, napomáhá celkové stabilitě vnitřního prostředí a v neposlední řadě ovlivňuje náš nervový systém. Ještě více draslíku je ve vařených bramborách (cca 2x tolik co v banánech).

Draslík funguje nejlépe se sodíkem, poměr příjmu draslíku ku sodíku je 2:1. pokud tedy více solíme, měli bychom přijímat i více draslíku.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Místo kakaa můžete použít karobový prášek a místo nektarinky broskev.
  2. Jestli si chcete více zamlsat, použijte polotučný tvaroh.
  3. Vegani mohou tvaroh nahradit za silken tofu.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 280 g = 1387,4 21,6 41,9 8,5
100 g: 100 g = 495,5 7,7 15,0 3,0

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Tvaroh rozředíme vodou, smícháme s rozšťouchaným banánem, kakaem a stévií. Posypeme zbytkem ingrediencí nebo jednoduše vše smícháme dohromady.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz