bublaninaskokos2

BUBLANINA S KOKOSOVÝM MLÉKEM

Kdo byl včera kolem poledne u mě na konzultaci, měl šanci ochutnat bublaninu osobně :) Ostatní si budou holt muset upéct sami, ale zato budete mít celý plech! Opět je víkend před námi a čas upéct něco dobrého pro rodinu. A jelikož čas strávený s rodinou je důležitější, než vystávání v kuchyni, tak o to větší důvod máte k přípravě této bublaniny, kterou připravíte během čtvrt hodiny. Pokud tedy použijete kompotované ovoce nebo vám někdo pomůže s krájením čerstvého :)

Kokosové mléko mi zbylo z receptu na Red thai curry, které sem brzy vložím.

Tip výživového poradce

  1. Snídaně – ženy 2 kousky, muži 3 kousky a určitě si všichni přidejte porci čerstvého ovoce se lžící tvarohu navrch.
  2. Svačina 1 – ženy 1 kousek, muži 2 kousky a všichni si přidejte malý kousek čerstvého ovoce.
  3. Svačina 2 – na bublaninu si dejte porci tvarohu nebo, vegani si mohou dát skleničku veganského proteinu.

Hřebíček – léčivé koření

Do bublaniny jsem přidala skořici a také je v ní hřebíček z kompotovaných jablek od babičky. Hřebíček a skořice patří mezi koření s léčivými účinky. Skořici popisovat nemusím, ale hřebíček za zmínku stojí. Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, který má lokální anestetické a antiseptické účinky, používá se často v zubním lékařství. Velmi dobře totiž tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu, potlačuje bolesti a záněty zubů. Je používán také v mastech proti revmatu a při zánětech dýchacích cest je vhodné připravit nálev a inhalovat. Hřebíček má nasládlou chuť, proto se většinou používá u sladkých jídel. Chuť hřebíčku se často mění na hořkou, proto určitě nepoužívejte hřebíček s tmavě hnědou či dokonce černou hlavičkou. Ten už je závadný nebo příliš starý.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1.  Do bublaniny můžete použít čerstvé nebo kompotované ovoce.
  2. Kokosové mléko nejčastěji kupuji v DMku (Alnatura).

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 827 g = 5104,2 55,2 167,6 32,2
100 g = 617,2 6,7 20,3 3,9
1 porce (1/8): 103,38 g = 638,0 6,9 20,9 4,0

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Ingredience na těsto smícháme dohromady a přiléváme vodu, aby vzniklo středně řídké, roztíratelné těsto. Hotové těsto rozetřeme do nepřilnavé formy, posypeme ovocem (v mém případě borůvky a jablíčka naložená se skořicí a hřebíčkem), polijeme asi 3 lžícemi kokosového mléka a sirupem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C po dobu 35-40 minut.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz