cekankovysalat1

ČEKANKOVÝ SALÁT S CIZRNOU

Dlouho jsem chodila kolem čekanky, ale nekupovala ji, protože jsem vlastně ani netušila, co s ní. Přitom je její využití tak jednoduché, úplně stejné jako klasický salát. Stačí ji jen nakrájet s ostatní čerstvou zeleninou do salátu a je hotovo. Otázkou je, proč čekanku vůbec kupovat a co je na ní tak zajímavého? Více najdete níže v Tipech poradce.

Tip výživového poradce

  1. Salát si můžete dopřát na odpolední svačinu.
  2. Oběd – přidejte sacharidy (pečivo) i tuky (např. vlašské ořechy).
  3. Večeře – můžete přidat ještě bílkovinu, např. kuřecí maso nebo šmakoun.

Čekanka

Čekanka si zaslouží, abyste jí jednou za čas zařadili do svého jídelníčku. Obsahuje vysoký podíl vlákniny inulin, která má příznivý vliv na zažívání. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a chrání nás tak před kornatěním cév či infarktem a mrtvicí. Vláknina inulin, na kterou je čekanka bohatá, má také schopnost na sebe vázat těžké kovy (třeba rtuť nebo olovo) a zabraňuje tak jejich ukládání v těle. V neposlední řadě čekanka obsahuje řadu minerálů: draslík, hořčík, fosfor či železo.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

cekankovysalat2Čekanka je připravená stejně rychle jako jiný salát.

Tip k receptu

  1. Podle chuti můžete k salátu přidat i lžičku hořčice.
  2. Čerstvý sýr jsem použila balkánský typ.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 390 g = 1155,3 17,7 27,2 5,1
100 g = 296,2 4,5 7,0 1,3

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

 

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, , , ,

Postup

  • 1. Čekankové puky nakrájíme na drobné kousky nebo jemné proužky a smícháme s ostatními ingrediencemi. Salát dochutíme solí, pepřem a octem a podáváme samotný nebo s pečivem.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz