asijskekure1

ASIJSKÉ CITRÓNOVÉ KUŘE

Zkusili jste někdy kombinaci masa se zázvorem a citrónem? Tato kombinace je už sama o sobě velmi svěží, a pokud do jídla přidáte med a koriandr, připomenete si rychle atmosféru exotické dovolené.

Tip výživového poradce

Citrony:

Citrón je lepším zdrojem vitaminu C, než tablety. Pozor si jen dávejte na chemicky ošetřenou kůru. Jako nezbytná ochrana pro transport z teplých krajů k nám se k nim přidávají i silné prostředky na ochranu proti plísním a jiným škůdcům. Jedná se hlavě o tyto zdraví škodlivé substance: bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231), orthofenyfenolát sodný (E 232) a thiabendazol (E 233). U pracovníků, kteří přicházeli do kontaktů s posledními dvěma zmíněnými látkami, bylo zjištěno poškození jater a nervů. Dokonce jsou známy i smrtelné otravy.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Kuřecí maso je moc dobré s rýží (tento den jsem vyzkoušela ječná kolínka, která se k pokrmu také hodí).

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 315 g = 1525,1 22,3 40,4 12,0
100 g: 100 g = 484,2 7,1 12,8 3,8

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Postup

  • 1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, cibuli a zázvor na plátky a poté na nudličky. Z dobře omytého citronu okrájíme vrchní kůru bez bílé spodní nahořklé části, a nakrájíme ji také na nudličky.
  • 2. Na rozpáleném oleji osmahneme krátce cibuli, zázvor a kůru, poté přidáme osušené maso, kuzu, opečeme dozlatova, podlijeme citronovou šťávou a vývarem, dochutíme sójovou omáčkou, medem, popřípadě solí. Odkryté podusíme, až se tekutina vstřebá. Do hotové směsi zamícháme lístky koriandru.
  • 3. Podáváme s celozrnnými těstovinami a čerstvou zeleninou podle chuti.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz