omeletashummusem1

OMELETA S HUMMUSEM A SHIITAKE

Už jste ochutnali výbornou cizrnovou pomazánku zvanou hummus? Pokud ne, přečtěte si o něm více v Tipech poradce. A jestliže hummus už znáte, tak možná budete znát i výrobce I ♥ Hummus (narazíte na nich v Country Lifech a mnoha obchodech zdravé výživy). Milý pán spolumajitel mi dovezl tašku plnou hummusu a začala jsem z něj vytvářet originální recepty. Máte se na co těšit, napadají mě hodně zajímavé kombinace :-)

O víkendu jsem dělala omeletu, dá se říci na klasický způsob. Až s tím rozdílem, že jsem společně s vajíčky rozmíchala i hummus. Chuťově mě velmi příjemně překvapila a přiznávám se, že jsem jí s chutí snědla na posezení. A vůbec se za to nestydím :-))

Tip výživového poradce

  1. Snídaně – k omeletě přidejte bílkovinu (B), třeba sýr, šunku nebo tvarohový dezert. A samozřejmě také pečivo (S) a zeleninu, aby bylo jídlo vyvážené.
  2. Svačiny – k omeletě přidejte kus pečiva a zeleninu a máte skvělou svačinu na dopoledne nebo odpoledne.

Co je hummus?

Hummus je velmi oblíbenou pomazánkou z cizrny a sezamové pasty – tahini. Jedná se o pokrm levantinského původu a podává se ve formě kaší nebo dipu. Hummus je tedy jakási pomazánka kašovitého typu z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově. Cizrna je velmi zdravou potravinou, obsahuje vysoký obsah polysacharidů, 24% bílkovin (bohatý zdroj lysinu), vlákninu, nenasycené mastné kyseliny a také vápník a železo.

Hummus od I ♥ Hummus mi při vaření vyhovuje i v tom, že je nejdietnější ze všech hummusů na trhu – obsahuje jen 12 g tuků, zatímco ostatní hummusy dvojnásobek.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Doma připravený hummus můžete skladovat v lednici přibližně 1 týden ve skleněné lahvičce.
  2. Kupovaný hummus seženete buď v prodejnách zdravé výživy (I Love Hummus), obchodních centrech (Marks and Spencer) nebo v Albertu.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

,

Postup

  • 1. Shiitake, šalotku a rajčata nakrájíme na drobné kousky a orestujeme je krátkce na olivovém oleji. Vejce rozmícháme vidličkou společně s hummusem, směs rozlijeme na pánev a posypeme kořením. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a posypeme lžící sýra nebo bylinkami.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz