cuketastvaruzky1

CUKETOVÝ SALÁT S PAŽITKOVÝMI TVARŮŽKY

Milovníkům tvarůžků nemusím popisovat, jakou slastí jsou uleželé změklé olomoucké tvarůžky. Dopředu říkám, že po tomto jídle se utlučete (nebo jen já jsem tvarůžkový blázen?).

 cuketaspazitkovymitvaruzky2Pažitka (neboli šnytlík) je velmi zdravá – viz. tip výživového poradce.

Tip výživového poradce

  1. Oběd – vyvážené jídlo (pánové si jen přidají na množství).
  2. Večeře – uberte množství pečiva, případně jiné přílohy.
  3. Konzumace čerstvě natrhané pažitky přispívá našemu zdraví. Pažitka obsahuje vápník, draslík, železo a vitamín C. Další důležitou složkou je karoten a éterické oleje. Podporuje zažívání a chuť k jídlu a snižuje krevní tlak. Má blahodárné účinky na ledviny.

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky je tradiční český uzrálý sýr, který je charakteristický svou vůní i chutí. Z dietního hlediska je velmi vhodný díky vysokému obsahu bílkovin (31%) a nízkému obsahu tuků (1%). Tvarůžky  obsahují vyšší množství soli (5%), proto ve zbytku dne to se solením příliš nepřehánějte.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Tvarůžky (se 31 g bílkovin/100 g) můžete vyměnit za Syreček (Madeta), za krůtí maso (24 g bílkovin/100 g) nebo šmakouna (12 g bílkovin – musíte ho dát více).

syrecekSyreček (Madeta) – dietní imitace romadůru. Nutriční hodnoty jsou stejné jako u tvarůžků.

Nutriční hodnoty

 

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 535 g = 1602,5 28,4 40,7 11,4
100 g: 100 g = 299,5 5,3 7,6 2,1

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Postup

  • 1. Cuketu očistíme, rozkrojíme podélně, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji cuketu orestujeme, přidáme würzel nebo sůl, pepř, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka 10 minut na mírném plameni. Ke konci přilijeme rozinkové chutney a necháme prohřát.
  • 2. Olomoucké tvarůžky můžeme přidat rovnou do teplé směsi nebo si je druhý den rozehřát společně s cuketou v mikrovlnné troubě. Směs posypeme pažitkou a podáváme s celozrnným pečivem.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz