celozrnnepiskoty1

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ PIŠKOTY

Upečte si doma celozrnné piškoty, připomenete si své dětství a díky celozrnné mouce a stévii si ještě můžete zdravě zamlsat. Víte, že klasické piškoty např. Opavia obsahují 76 g sacharidů na 100 g? Tyto piškoty obsahují necelých 50 g sacharidů, takže si je můžete dopřávat i častěji. Třeba v mém oblíbeném Ledovém dezertu.

Tip výživového poradce

Bílé vs. celozrnné piškoty

Kdo přesedlal na zdravou vlnu, tak ví, že produkty z bílé mouky nejsou vždy to pravé ořechové. Víte, že klasické piškoty např. Opavia obsahují 75 g sacharidů na 100 g? Piškoty jsou vyrobené z bílé mouky, která neobsahuje vlákninu ani minerální látky a mají vysoký glykemický index, který hubnutí neprospívá. Je určitě lepší si udělat pár domácích celozrnných piškotů do zásoby. Určitě se neztratí a spíše budete bojovat o to, aby vám je ostatní členové rodiny neujídali. Nutriční hodnoty celozrnných piškotů jsou naprosto nesrovnatelné, porovnejte poslední 2 řádky níže v energetické tabulce.

Tip k receptu

Dietní recepty s celozrnnými piškoty

Hotové piškoty můžete použít následovně:

  • jen tak na zobání
  • základ pro tvorbu rychlých dortových korpusů
  • na zdravé tiramisu
  • do jogurtů, tvarohů nebo pudinků

Shodou náhod mě napadl i recept na piškotové jazýčky – mezi 2 piškoty dejte tvarohovou náplň, polovinu můžete namočit do hořké čokolády a pořád to vydá za dietní pamlsek. Vidím, že brzy budu muset něco takového připravit a nafotit :) Přikládám recept, ve kterém jsem piškoty použila.

Nutriční hodnoty

Celozrnné piškoty vs. piškoty Opavia

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celozrnné piškoty: 100 g = 1233,3 12,6 49,3 3,7
Opavia piškoty: 100 g = 1645,0 11,1 76,1 4,4

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Postup

  • 1. Cukr vyšleháme společně s odděleným žloutkem, stévií a citrónovou kůrou. Oddělené bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh.
  • 2. Bílky přendáme ke žloutkové směsi, po lžících opatrně přimícháváme mouku a jemně promícháváme, aby vzniklo jemné tužší těsto (množství mouky může být různé podle druhu obilniny).
  • 3. Piškotové těsto lžící klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 - 15 minut dozlatova.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz