agargummybears

DOMÁCÍ GUMOVÍ MEDVÍDCI

Žádný přidaný cukr, minimum kalorií a zcela přírodní. To jsou domácí gumoví medvídci z velmi zdravého agaru a ovoce. Tomu říkám Mlsání s benefity. Medvídků si připravte, kolik chcete a nechejte si je na později. Můžete je zobat opravdu kdykoliv. Není to skvělé?! :-) Děti si je zamilují a už jim nemusíte kupovat drahé medvídky plné cukrů a umělých barviv.

Varianty příchutí:

  • jahoda
  • meloun
  • jahoda + pomeranč
  • černý rybíz + citron
  • borůvka
  • banán

gummybears2

Formu na medvídky si koupíte v domácích potřebách.

Tip výživového poradce

  1. Do směsi můžete přidat stévii, která je také přírodní a neobsahuje žádné kalorie.
  2. Složení medvídků je vzdálené zdravé sladkosti. Obsahují glukózový sirup, modifikovaný škrob, cukr, umělá sladidla, carnaubský vosk, umělá barviva, umělé aroma, kyselinu mléčnou a oleje.

Agar

Agar prášek je přírodní zahušťovadlo a želírující přípravek z mořské řasy s vysokým obsahem jódu, řady minerálních látek a vitamínů. Pro náš organismus je velmi prospěšný, agar má léčivé účinky (protizánětlivé, podporuje trávení, pomáhá při zácpě, snižuje krevní tlak, posiluje játra, žaludek, střeva i plíce).

Po uvaření necháváme agar vychladnout, čímž nám vznikne ideální rosolovitá konzistence. Můžete ho použít na aspiky, zdravé panna cotty nebo jako dortové želé.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Při vaření se obvykle používá 10 g agaru na 1 litr tekutiny. Ovšem po tom by medvídci asi nedrželi. Zkuste tedy agaru určitě přidat, aby výsledná směs měla již před ztuhnutím hustší konzistenci. U medvídků bych odhadovala 10 g agaru na 500 ml tekutiny.
  2. Velmi dobrou pomůckou jsou tapiokové perly, které slouží jako škrob a směs pomohou zahustit.
  3. Pokud nemáte formičku na medvídky, tak směs rozlijte na plech vyložený alobalem. Nechte zatuhnout a jakýmkoliv jiným vykrajovátkem si vytvořte želé „bonbóny“.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 360 ks = 1160 37,8 42,5 3,6
1 porce (20 ks): 58 2,1 2,5 0,2

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.
*Speakfoodish.com

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

, , ,

Postup

  • 1. Z pomerančů vymačkáme šťávu, jahody očistíme a nasekáme na menší kousky (nebo zvolíte úplně jiné ovoce). Ovoce vaříme na mírném plamenu, dokud vše nezměkne. Necháme trochu vychladit, rozmixujeme do hladka a přidáme stévii podle chuti.
  • 2. Směs necháme ještě trochu zchladnou (udržíme v ní prst) a přidáme do ní želatinu. Opět rozmixujeme, aby ve směsi nezůstaly hrudky.
  • 3. Ovocnou směs nakonec rozlijeme do formiček. Pokud je nemáme, rozlijeme ji na plech vyložený alobalem. Uložíme do lednice vychladit (cca 1 hodinu). Po vychladnutí a ztuhnutí směsi formičky vyklopíme a medvídky uchováme ve sklenici. V druhém případě vykrajujeme z tuhého plátu libovolnou formičkou tvary bonbónů.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz