domacikecup1

DOMÁCÍ ZDRAVÝ KEČUP

Když se řekne kečup, mnoho z vás si představit červenou omáčku plus nějaké věci v ní, které se snaží dohnat ošizené množství rajčat. Udělejte si čas a připravte si svůj domácí kečup. Je to poměrně jednoduché.

domacikecup2 Použijte dobře vyzrálá rajčata, v kečupu „ucítíte“ slunce.

Tip výživového poradce

Kečupy plné cukru

Kečup nemusí být nic špatného, pokud si koupíte ten správný anebo použijete doma připravený, kdy máte přídavek cukru i množství rajčat pod kontrolou. Kupované kečupy obsahují až 20 g cukru na 100 g, což je opravdu hodně. Množství rajčat nepřesahuje ani 200 g na 100 g kečupu, kvalita také za moc nestojí. Ideální množství sacharidů kečupů a jiných rajčatových směsí je 8-12 g/100 g a obsah rajčat by měl převyšovat 220 g/100 g kečupu.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

kecupkandKečup bez cukru (Kand).

 

[/testimonial]

Tip k receptu

  1. Cukr můžete nahradit stévií a kečup pak bude mít 4-5 g sacharidů/100 g.
  2. Pokud se Vám podaří koupit vyzrálá rajčata nebo domácí, kečup bude mít mnohem lepší chuť.
  3. Nemáte kečup připravený? Nevadí! Při přípravě pokrmů můžete použít ingredience z tohoto receptu a doladit tak „kečupovou“ chuť jídla.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 2775 g = 3205,0 21,0 178,9 7,0
100 g: 100 g = 155 0,7 6,4 1,3

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

,

Postup

  • 1. Rajčata a cibuli nakrájíme a společně s ostatními ingrediencemi dusíme (bez vody) v hrnci, až šťáva zredukuje a celá směs zhoustne (kdo chce, rajčata může spařit horkou vodou a oloupat slupku). Pozor, směs při vaření prská, musí se stále míchat. Poté vybereme z hrnce jen bobkové listy a vše ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré.
  • 2. Směs dochutíme stévií podle chuti, plníme do skleniček, zaděláme víčkem a sterilujeme v zavařovacím hrnci při 80 °C asi 20-25 minut.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz