jahlysmakem1

JÁHLY S MÁKEM A JABLKY

Mnozí z vás milují mák, ale málokoho napadne, že ve snídaňových kaších ho můžete přidat namísto oříšků a semínek. Mák obsahuje stejné množství olejů jako ořechy, proto ho můžete dávat úplně ve stejných dávkách.

Tip výživového poradce

  1. Snídaně – můžete přidat i trochu tvarohu.
  2. Svačina 1 – dejte si zhruba poloviční porci.

Jáhly a železo

Víte, že jáhly jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa? Denní doporučená dávka je 25 mg a 100 g jáhel v sobě ukrývá 16 mg železa. Pokud máte deficit železa, můžete pocítit únavu, slabost a jelikož je železo důležité pro obranyschopnost organismu, můžete v horším případě podlehnout nemoci.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Jelikož jáhly musíme vařit a ráno se nikomu vstávat nechce, uvařte si jáhly den předem a klidně větší porci, třeba na 2-3 dny dopředu.
  2. Dalším zdrojem železa jsou dýňová semínka, která můžete nahradit za pekanové ořechy. Semínek si můžete lehce přidat, jsou méně kalorická.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 300 g = 1496,3 14,4 42,6 14,4
100 g = 498,8 4,8 14,2 4,8

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

, , , ,

Postup

  • 1. Jáhly uvaříme ve vodě do měkka, smícháme s ostatními ingrediencemi a špetkou stévie a polijeme trochou sirupu.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz