• DSC06117 upravy (800x598)

JAVOROVÁ GRANOLA S GOJI

Kupované zapečené müsli a granoly jsou velkou kalorickou bombou – obsahuje přidaný cukr a vysoké množství tuků, často nasycených (nebo trans-mastných kyselin). Javorová granola je díky nižšímu obsahu cukrů, tuků mnohem zdravější, rychle hotová a doma vám vydrží v uzavřené sklenici několik týdnů.

Co je goji?

  1. Goji neboli kustovnice čínská se řadí mezi potraviny zvané superfoods. Je ceněná pro svůj vysoký obsah aminokyselin, beta-karotenu a antioxidantů.
  2. Goji můžete zalít horkou vodou a připravit si z něj lahodný čaj, který můžete nakonec i sníst.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip výživového poradce

Mysli! a připrav si müsli doma

Jsem propagátor rychlé domácí přípravy a u müsli to platí dvojnásob. Pokud jíte vločky nebo müsli denně ve větším množství, tak kupované müsli se vám prodraží. Bohužel ani to „zdravé“ sypané a nezapékané müsli není žádná výhra. Ptáte se proč ani to ne?

  1. Nevíte nic o kvalitě vloček (i ostatních ingrediencí).
  2. Sušené ovoce bývá ošetřené oxidem siřičitým (E220).
  3. Ovoce bývá proslazené cukrem.
  4. Obsahují křupinky s vysokým GI.
  5. Müsli může být zdrojem plísní.

Jestli jste zvyklí si v obchodech kupovat předem připravené zapečené müsli, tak se podívejte, jaké má obvyklé nutriční hodnoty. Schválně je porovnejte s hodnotami Javorové granoly.

Müsli a trans-mastné kyseliny:
Ztužené tuky v müsli jsou zdrojem nebezpečných trans-mastných kyselin, které mají nepříznivé účinky na hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, TAG (triacylglycerolů) a zvyšují také LpA (lipoprotein A). Vtipné je, že mi po zveřejnění článku na Prozeny.cz o nebezpečných tucích volali z vedení metabolického centra v Praze, jak jsem na ten lipoprotein přišla? U nás je to méně známý fakt, ale mnoho zahraničních studií na tento úkaz poukazuje a není to žádná novinka. Jak se zdá, u nás to stále novinkou i pro odborníky. 
Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Do müsli můžete přidat i jiné sušené ovoce a dochutit si ho třeba skořicí.
  2. Müsli je už díky javorovému sirupu dost sladké, takže stačí přidat jen mléko, tvaroh  nebo jogurt, případně doplnit čerstvým ovocem.

Nutriční hodnoty

Pro porovnání vidíte, jak se liší nutriční hodnoty kupovaného müsli a doma připraveného.

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Běžné: 100 g = 1800+ 3 – 8 65+ 18+
Javorové: 100 g = 1307,3 9,8 46,6 9,8

U množství tuků je potřeba sledovat množství nasycených mastných kyselin (nebezpečné trans-mastné kyseliny výrobci k naší smůle neuvádí).

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (4.2 /5)
  • (112 Hodnocení)

min1min2min3

Postup

  • 1. Vločky, sušené ovoce, mandle a kokos smícháme dohromady, přelije mlékem a javorovým sirupem a necháme zvlhnout a nasát tekutinu.
  • 2. Tuto směs vložíme do pečící misky nebo pekáčku vyložený pečícím papírem a pečeme na 170 °C po dobu 30 minut. Během pečení směs 2 – 3x promícháme. Necháme vychladnout a uskladníme do uzavíratelné nádoby.
  • 3. Müsli už je dostatečně sladké, proto ho můžeme podávat jen s mlékem, jogurtem nebo tvarohem.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz