kremovapomazankazrepy1

KRÉMOVÁ POMAZÁNKA Z ŘEPY

Červená řepa má tak krásnou barvu, že přímo rozzáří každý talíř. Než jsem vše nazdobila, tak jsem tak polovinu pomazánky snědla s pohankovými křupkami, které vidíte na obrázku. Nešlo se od ní odtrhnout!

Tip výživového poradce

  1. Pomazánku můžete zařadit do jakéhokoliv jídla. Je převážněji zdrojem tuků (8,9 g tuků/100 g), takže s tím i počítejte, až budete do jídla přidávat další olej nebo semínka.

Červená řepa

Červená řepa má příznivý účinek na trávení a velmi dobře působí proti infekcím. Antokyanová a další barviva společně s betainem působí proti kornatění cév a stimulují činnost jater, žlučníku. Vysoký obsah draslíku v řepě působí močopudně. Červená řepa obsahuje kyselinu šťavelovou, která může být u onemocnění dnou překážkou. V organismu působí silně zásaditě díky řadě minerálů – draslíku, sodíku, vápníku a hořčíku. Má poměrně vysoký obsah sacharidů (7,5%), hlavně sacharózy, takže při hubnutí nebo diabetu ji musíme jíst v střídmějším množství. V řepě je přítomen je také vitamin C, niacin a vitamíny skupiny B.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Vaříte-li řepu vcelku, umyjte ji kartáčkem a loupejte až po uvaření. V opačném případě by se z řepy uvolnilo do vody spoustu cenných látek.
  2. Pokud vám řepa zbude, můžete ji dále můžete použít nakrájenou do zeleninových salátů, na zeleninový boršč nebo do jiné pomazánky. Třeba s tvarohem.
  3. Do salátů můžete přimíchat i tuto pomazánku, poslouží vám jako takový dresink.
  4. Na tuto pomazánku jsem použila sójovou zakysanou smetanu (Joya), ale můžete ji nahradit za klasickou z kravského mléka.

kremovapomazankazrepy11Sójová zakysaná smetana (Joya).

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 250 g = 1244,5 6,7 16,8 22,1
100 g = 497,8 2,7 6,7 8,9

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

, , , ,

Postup

  • 1. Řepu oloupeme, okořeníme solí, pepřem, curry a zaprášíme rozprašovačem na olej (pokud máte doma). Řepu pečeme do měkka kolem 30 minut.
  • 2. Řepu necháme vychladit a poté ji rozmixujeme s ostatními ingrediencemi na jemnou pomazánku. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz