ledovydezert1

LEDOVÉ TIRAMISU

Tiramisu rozhodně nemusí být kalorickou bombou, stačí pouze nahradit tučné mascarpone s 50% tuku za dietnější tvaroh. Tento recept je obměnou receptu na Ledový jogurt a je tak super, že jsem ho snědla téměř vzápětí po 3-hodinovém výletu na kole. Skvěle tak posloužil na doplnění bílkovin a sacharidů v podobě rychlejších cukrů. Pro snížení glykemického indexu jsem použila DIY Maxi müsli (Alnatura) a celozrnné piškoty – Domácí celozrnné piškoty, které můžete případně vyměnit za kupované celozrnné anebo klasické.

Zchlaďte se v létě a vyzkoušejte skvělou ZMRZLINU ZA 1 MINUTU!

ledovydezert2V horkých dnech je ledový dezert výborným osvěžením.

ledovydezert51

Tip výživového poradce

  1. Namísto celozrnných piškotů můžete použít bílé piškoty, dezert bude obsahovat více cukru a bude mít vyšší glykemický index (před zátěží to vadí méně).
  2. Snídaně – do dezertu přidejte ještě sacharidy (např. vločky) a tuky (trochu ořechů nebo semínek).
  3. Odpolední svačina – můžete nechat tak, jak je

Tip k receptu

  1. Borůvky můžete vyměnit za jiné mražené ovoce.
  2. Pokud chcete návštěvu více rozmazlit, tak pro krémovější chuť použijte polotučný tvaroh, který rozřeďte trochou mléka.
  3. Tiramisu je osvěžující a přitom dietní. Při hezké úpravě jím rozhodně neurazíte ani návštěvu. Naopak bude ráda, že odejde od vás s lehkým žaludkem.

Mražené ovoce jako dietní mlsání

Mražené ovoce považuji jeden ze skvělých nápadů, jak vyřešit mlsání a chutě na zmrzlinu. Stačí ho pak jen rozmixovat s jogurtem a lehce dosladit a je hotovo. Udělejte si proto zásoby mraženého ovoce (borůvky, maliny, jahody), později to oceníte :).

Iva Rychnovská, výživový poradce Food Life

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 800 g = 3857,6 51,9 117,1 27,5
100 g: = 482,2 6,5 14,6 3,4
1 porce: 200,0 g = 964,4 13,0 29,3 6,9

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

ledovydezert5 (426x640)

Postup

  • 1. Jogurt smícháme s tvarohem, podle potřeby zředíme trochou vody, přidáme nakrájené ovoce, osladíme javorovým sirupem a stévií. Umixujeme dohladka, aby vznikl ovocný tvaroh.
  • 2. Na dno misky (mističek) dáme ovocný tvaroh, do něho natlačíme piškoty namočené v espressu a amarettu, aby zvlhly, posypeme částí borůvek a částí müsli a zalijeme zbytkem tvarohu. Dezert posypeme zbytkem müsli, mraženými borůvkami a kokosem a vložíme na 20 minut do mrazáku.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz