mangovazemlovka3

MANGOVÁ ŽEMLOVKA

Pamatujete na školní jídelny a oslizlou měkkou žemlovku? Fůůj 😀 Od té doby jsem ji snad nejedla. Respektive jakékoliv touhy po žemlovce byly absolutně pryč. Ale jelikož jsem jazyk mlsný, tak to by nebylo, aby žemlovka nešla udělat chutně a zdravě k tomu. A protože chci vždy připravit něco netypického, tak namísto typicky používaných jablek a švestek jsem do žemlovky dala osvěžující mango a kokos. Zázrak je na světě a i vy, zapřísáhlí odpůrci žemlovek tohle musíte zkrátka vyzkoušet!

Žemlovka je vynikající vychlazená a skvěle se hodí na snídani nebo i odpolední svačinu jako zákusek ke kávě. Níže v Tipech k receptu uvádím variantu pro bezlepkovou a bezlaktózovou dietu.

Zbylé mango můžete použít na výborné MANGO & CURRY CHUTNEY

mangovazemlovka2

mangovazemlovka6Žemlovka z manga je výborná.

mangovazemlovka5Po nakrájení vypadá jako krásný zákusek.

mangovazemlovka1Úžasný chléb z Marks and Spencer!

Tip výživového poradce

  1. Snídaně – ženy si dají 1 porci, muži 2 porce a k tomu všichni přidáme čerstvé ovoce.
  2. Oběd – i sladký oběd může takto vypadat. Dejte si cca 1,5 porce, muži 2,5 porce.
  3. Svačina 2 – dejte si poloviční porci, k žemlovce můžete přidat kávu.

Zdravá žemlovka

Žemlovka bez  bílkoviny by byla pouze zdrojem sacharidů (pečivo, ovoce, sladidlo) a tuků. Měla by vysoký glykemický index a zasytila by krátkodobě. Proto je velmi důležité pokrm vyvážit a přidat k němu bílkovinu. V našem případě to jsou tvarohy.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Žemlovka je výborná studená přímo z ledničky. Můžete ji jíst jako hlavní jídlo i dezert.
  2. Bezlaktózová varianta – tvaroh nahraďte za silken tofu, mléko za rostlinný nápoj. Nutriční hodnoty budou podobné.
  3. Bezlepková varianta – použijte jednoduše bezlepkové pečivo.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 1545 g = 9699,1 133,9 245,7 83,3
100 g = 627,8 8,7 15,9 5,4
1 porce: 193,13 g = 1212,4 16,7 30,7 10,4

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Kulatou formu vymažeme máslem nebo kokosovým olejem. Mléko smícháme s vajíčkem, kokosovým olejem, skořicí, cukrem. Ve směsi namáčíme toustové chleby a polovinou z nich vyložíme dno formy.
  • 2. V misce smícháme všechny ingredience na tvarohovou náplň, potřeme jí toustové chleby a navrch rozložíme mango nakrájené na tenké plátky, které posypeme kokosem.
  • 3. Zbytek toastových chlebů namočíme do mléka a vytvoříme tak horní vrstu, aby byl tvaroh zakrytý. Navrch rozložíme pár tenkých plátků másla na ovonění (příp. pár kapek kokosového oleje), posypyme trochou cukru a pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz