• coconutflakes

MLÉČNÝ KOKOSÁČEK

Kdo miluje kokos, podobný recept bude něco pro něj. Hádali byste, že v receptu není vůbec žádný cukr? Nahradila jsem ho totiž sušenými datlemi.

Tip výživového poradce

Zdravé slazení

  1. Zvykněte si nahrazovat cukr a jiná sladidla (byť i přírodní) za ovoce nebo stévii. Ušetříte tak spoustu kalorií.
  2. Dopolední svačina – dopřejte si 2-3 kousky
  3. Odpolední svačina – stačí 1-2 kusy + doplňte bílkovinu

Kokosáčci, pozor na tuky během dne:

Vejce a kokos jsou zdrojem nasycených mastných kyselin, proto si už v celém dni hlídejte příjem živočišných tuků. Mléčný kokosáček si můžete dopřát na snídani a doplnit ho čerstvým ovocem a bílkovinou anebo si můžete zamlsat na Svačinu 1 a přidat sacharid.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Díky 2 přidaným vajíčkům můžete s klidným svědomím použít i bezlepkovou mouku – buchta bude držet hezky pohromadě. Můžete použít pohankovou, rýžovou, jáhlovou nebo jejich kombinace.
  2. Pokud se vám poštěstí a použijete čerstvou kokosovou dužinu, chuť bude výraznější.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 800 g = 9039,0 59,0 218,5 125,1
100 g = 1129,9 7,4 27,3 15,6
1 ks (1/20): 40 g = 452,0 3,0 10,9 6,3

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (4.4 /5)
  • (9 Hodnocení)

Postup

  • 1. Datle namočíme do části mléka, aby změkly. Mléko smícháme s javorovým sirupem. Smícháme suché ingredience (kokosové vločky, stévii, kypřicí prášek) a do této směsi nalijeme mléko, rozmixovanou směs datlí, rozšlehaná vajíčka a dobře promícháme. Pokud je těsto řidší, přidáme mouku nebo naopak dolijeme mléko.
  • 2. Směs přelijeme do formy na muffiny nebo na nepřilnavý obdélníkový plech. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz