morusovnik1

MORUŠOVNÍK

„Ty bláho!“ Tak to ze mě vypadlo po prvním ochutnání Morušovníku. Neměla jsem slov. Přítel ho nazval hustovníkem :-D, no prostě tohle musíte skutečně vyzkoušet. A v čem je Morušovník tak výjimečný? Zaprvé díky kaštanové mouce se téměř rozpadá a je jedinečně křehoučký! No a navrchu kombinace moruše a pečených křupavých vlašských ořechů posypaných trochou kokosového cukru – asi nemusím popisovat dále. Tohle je jedna z gurmánských extází :-)

Vyzkoušejte také: DOMÁCÍ BAGETA S KAŠTANOVOU MOUKOU.

 morusovnik3

Moc dobrý je také s mlékem nebo kefírem.

Tip výživového poradce

  1. Morušovník si dejte na dopolední svačinu.
  2. Snídaně – doplňte bílkovinu a přidejte kousek obloženého pečiva.
  3. Odpolední svačina – přidejte si porci tvarohu nebo skleničku kefíru.

Sušená moruše

Moruše je oblíbeným chutný ovocem a velice výživnou potravinou. Má vysoký obsah vitamínu C, železa a vápníku a samozřejmě také vlákniny. Plody moruše byly velmi ceněné již od dávných dob – Karel Veliký, císař Svaté říše římské, nařídil, aby byly moruše pěstovány jako užitečné rostliny na císařské farmě.  Sušené moruše jsou od různých výrobců trošku křupavé nebo měkké podobně jako fíky.

Kaštanová mouka

Kaštanová mouka se vyrábí z plodů jedlého kaštanu, které jste určitě zahlédli na vánočních trzích ve formě pečených kaštanů. Kaštanová mouka slouží jako náhrada pšeničné mouky. Jelikož neobsahuje lepek, přidávejte ji do těsta v množství 20-25%. Nutričně těsto obohatí o minerální látky (mangan, měď, draslík) a diabetikům pomůže regulovat cukr v krvi.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 548 g = 7476,8 44,0 258,6 65,3
100 g = 1364,4 8,0 47,2 11,9
68,5 g = 934,6 5,5 32,3 8,2

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (1 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Všechny ingredience kromě moruše a ořechů smícháme dohromady a podle potřeby přilijeme trošku vody, abychom dosáhli hladké konzistence. Těsto přelijeme do kulaté formy o průměru 22 cm a posypeme moruší, sekanými vlašskými ořechy a trochou třtinového cukru. Pečeme v troubě na 180 °C tak dlouho, až vršek koláče bude zlatavý.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz