nepecenycokovanilkovydort1

NEPEČENÝ ČOKOLÁDOVO-VANILKOVÝ DORT

Za sebe musím říci, že je to asi nejlepší dezert, který jsem za poslední měsíce ochutnala. Při popisu chutí zkrátka ztrácím slova – PROSTĚ JE DOKONALÝ!

Dort „téměř raw“ jsem pojala valentýnsky, abyste svým miláčkům mohli udělat hezké překvapení. Dort se skvěle hodí i pro slavnostní příležitost. Základ je z vloček a rozinek, čokoládová vrstva z avokáda, datlí a kakaa a lahodný vanilkový krém z tofu, kešu oříšků a citrónové šťávy. Možná vás mile překvapí, že dort je hotový do půl hodiny. Všechny ingredience se totiž jenom rozmixují a vrství se na sebe.

nepecenycokovanilkovydort3  Příprava je velmi rychlá – vše se rozmixuje a vrství na sebe.

nepecenycokovanilkovydort2Zdobení pistáciemi a lyofilizovanými malinami.

nepecenycokovanilkovydort4Ještě večer jsme neodolali :-)

Tip výživového poradce

Co je RAW strava?

Dort je až na vločky a tofu raw – co to znamená? Živá strava neboli living foods (rawfood) je pojem označující potravu tepelně ani chemicky neupravovanou. Tepelná úprava a nešetrné průmyslové zpracování ničí výživné hodnoty v potravinách, mění jejich molekulární strukturu, a ty se tak stávají méně hodnotnými, často zdraví škodlivými až toxickými a karcinogenními. Do raw food patří čerstvé ovoce a zelenina, ořechy a semena v podobě co možná nejbližší tomu, jak je příroda vytvořila.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Nutriční hodnoty

doplním…

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (3 Hodnocení)

, , , ,

Postup

  • 1. Ingredience na korpus rozmixujeme a přilijeme pár lžic vody, aby směs byla pevná a mírně lepkavá. Směs vymačkejte prsty do dortové formy (použila jsem formu o prům. 20 cm) a vytvořte asi 2,5 cm vysoké okraje. Po obvodu korpusu rozmístěte podélně rozříznuté banány a mírně je zamáčkněte do rohu. Korpus uložte do lednice vychladit.
  • 2. Ingredience na čokoládový krém opět rozmixujeme, dosladíme stévií a podle potřeby přiléváme po troškách vodu, aby vznikl krásně hladký krém. Čokoládový krém rozetřete tak, aby mírně překrýval banány. Bude zasahovat asi do poloviny korpusu.
  • 3. Ingredience na vanilkový krém také rozmixujeme, dosladíme stévií a přiléváme po troškách vodu, aby vznikl hladký krém. Krém rozetřeme na dort k horním krajům korpusu a uložíme do lednice.
  • 4. Dort můžete posypat kakaem, oříšky a dozdobit podle své fantazie. Já jsem použila pistácie a lyofilizované maliny.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz