pernikovacelozrnnakase111

PERNÍKOVÁ CELOZRNNÁ KAŠE

Po ránu jsem dostala nevím proč chuť na perník a byla jsem rozhodnutá si hned jeden v Country Life koupit. Ale ještě doma jsem chutě zahnala touhle skvělou perníkovou kaší. Ano, opravdu jsem přidala do kaše perníkové koření. Co vám budu povídat, perník v Country mě poté nechal ladem a tuto snídani mám už třetí den po sobě :), mňam!

A teď ještě k té celozrnné kaši, proč je vlastně celozrnná. Protože jsem použila celá zrna ječných krup. Poslední dobou jsem si je zamilovala a používám je na všechny možné způsoby. Podobně jako ve včerejším receptu PSTRUH NA CITRÓNOVO-ČESNEKOVÉM MÁSLE, kde se dočtete i o rychlé přípravě krupek. Kroupy zkrátka můžete uvařit ve větším množství a použít k čemukoliv – nasladko i naslano.

pernikovacelozrnnakase3Kompotované švestky, uvařené kroupy.

pernikovacelozrnnakase2Skořice, kardamom, perníkové koření.

Tip výživového poradce

  1. Tato snídaně je vhodná před fyzickou aktivitou!
  2. Snídaně – vyvážené jídlo.
  3. Svačina 1 – uberte množství cca o polovinu.

Kardamom

Kardamom stojí za to zařadit do jídelníčku. Možná ho máte spojený s indickou kuchyní, ale uvidíte, že si na něj brzy zvyknete a budete ho používat často. Kardamom obsahuje bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků: pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti virům, má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu. Dále skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti a při léčbě zánětů dásní a zubů.

Domácí perníkové koření

Perníkové koření je taková malá lékárnička plná velmi zdravých druhů jednodruhových koření, které mají léčebné účinky. Na internetu najdete různá složení, ale v zásadě se jedná o skořici, hřebíček, nové koření, pomerančová kůra, citrónová kůra, anýz a badyán. Někdy se do směsi přidává i koriandr a fenykl, muškátový oříšek, někdy i pepř, zázvor nebo vanilka. Zde přikládám recept na přípravu koření, pokud byste si ho chtěli sami připravit:

  • 1 PL mletá skořice
  • 7 ks drcený hřebíček
  • 4 ks drcené nové koření
  • 1 PL nastrouhaná citrónová kůra
  • 1 PL nastrouhaná pomerančová kůra
  • 1 PL nastrouhaný anýzu
  • 1/4 čl mletý badyán

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Chuť kardamomu je výraznější, proto s ním buďte opatrní.
  2. Na kaši jsem dala kompotované švestky, můžete použít i jiné kompotované nebo čerstvé ovoce.
  3. To samé platí i o semínkách, která můžete zaměnit za jiné druhy semínek.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 180 g = 1574,6 11,3 59,3 10,9
100 g = 874,8 6,3 33,0 6,1

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Ječné kroupy uvaříme podle návodu nebo podle mé rychlo-varianty (na 12 hodina namočit do vody a pak jen 5 minut povařit). Během vaření přisypeme ke krupkám Soja Milk, část kokosu, stévii, koření a rozmixujeme na jemnou tekutou kaši. Podle potřeby přilijeme vodu
  • 2. Kaši nalijeme do misky, přidáme ovoce, posypeme semínky, zbytkem kokosu a pro parádu polijeme datlovým sirupem.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz