pizzasesunkouasyrem1

ZDRAVÁ SÝROVÁ PIZZA SE ŠUNKOU

Myslíte, že pizza je při hubnutí nebo zdravém životním stylu zakázaným ovocem? Vůbec ne, pokud ji umíte připravit tak, aby byla vyvážená. Více si přečtěte v tipech výživového poradce a také v tipech k receptu, proč do těsta používat jemně perlivou vodu.

pizzasesunkouasyrem2Pizza nemá chybu! Ke všemu je zdravá a vyvážená.

Tip výživového poradce

  1. Pizzu si můžete připravit ve zdravé variantě, jen je potřeba umět správně zkombinovat živinysacharidy (mouka, zelenina), bílkoviny (šunka a sýr v našem případě), tuky (olej, tuky ze sýra a šunky). Většinou zapomínáte na bílkoviny a zeleninu. Z pizzy se pak stává jídlo bohaté na škroby a tuky, po kterém budete rychle nabírat na váze.
  2. Bílkovinu lze nahradit mnoha způsoby – seitan, šmakoun, robi maso, kuřecí maso, tuňák atd.

Pizza a hubnutí

Přestože vám tu ukazuji možnost připravit si nutričně vyváženou pizzu, sama o sobě má vysoký glykemický index (GI). Pokud ji jíte horkou, má GI ještě vyšší. Pizza by měla obsahovat bílkoviny a zeleninu. Nejlepší varianta je zelenina na pizze (tepelně upravená) i čerstvý zeleninový salátek k pizze.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Mouka značky Divella patří mezi nejkvalitnější. Chybějící vlákninu snadno doplníte zeleninou podávanou k pizze.
  2. Bílou mouku můžete nahradit za celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou (nebo i kombinace jiných) – pizza bude mít nižší GI, více vlákniny a minerálů.
  3. Vybírejte sýry se sníženým obsahem tuku (mozzarella 8-11 g tuků/100 g, camembert 30% = 17 g tuků/100 g).
  4. Šunka by měla obsahovat nad 90% masa a do 3% tuků.
  5. Proč používám jemně perlivou vodu? Těsto je pak krásně vláčné, hezky kyne a po upečení je nadýchanější a křehčí.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 1155 g = 6187,8 93,7 178,5 42,5
100 g = 535,7 8,1 15,5 3,7
1 porce: 288,75 g = 1546,9 23,4 44,6 10,6

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Postup

  • 1. Do misky nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme část teplé vody, přidáme cukra rozdrolíme čerstvé droždí. Vidličkou promícháme i s trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek). Na teplém místě ho necháme vzejít.
  • 2. Poté přidáme zbývající ingredience na těsto a postupně doléváme teplou vodou tak, aby nám při zpracovávání vznikl vláčný, mírně lepkavý bochánek. Zaprášíme ho trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek hmotnosti.
  • 3. Z nakynutého bochánku ručně nebo válečkem rozválíme kulatou tenkou placku, kterou přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Placku potřeme rajčatovou směsí ochucenou kořením (nebo jinými italskými bylinkami). Další vrstvu dáme nakrájené kousky šunky, část čerstvé zeleniny a navrch kousky sýru.
  • 4. Pečeme v rozpálené troubě na 220 °C po dobu asi 20 minut (až okraje pizzy budou zlatavé). Pizzu podáváme s lístky bazalky a čerstvou zeleninou.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz