no-knead-pizza-dough-lahey-646

PIZZA TĚSTO – základní recept

Připadá vám pizza těsto nezdravé? Určitě to tak není, u pizza těsta je jen jedna nedokonalost, a to abscence vlákniny a minerálů. Většinou je pizza těsto připravované z vymleté bílé mouky. Variantou je tedy použít mouku celozrnnou nebo kvalitní semolinovou mouku. Velmi dobrá je hladká mouka na pizzu „00“ značky Divella. Je sice trochu dražší, ale zato kvalitní.

Tip výživového poradce

  1. Na pizza těsto můžete použít téměř jakoukoliv celozrnnou mouku obsahující lepek (celozr. pšeničná, grahamová, špaldová,…).
  2. Pokud použijete mouku bez lepku (žitná, pohanková,…), dejte jí do těsta jen v částečném množství, cca 30%. Bez lepku by vám nevznikl vláčný nakynutý bochánek.

Může se bílé pečivo?

Určitě ano. Jen je potřeba vědět, že bílá hladká mouka (i ta nejkvalitnější) neobsahuje minerální látky a vlákninu, proto máte 2 možnosti – přidat do ní alespoň otruby (mouka bude ale jiné konzistence), nebo doporučuji určitě doplnit pizzu o čerstvý zeleninový salát.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Chcete-li mít vláčné křupavé těsto, použijte jemně perlivou vodu. Díky bublinkám (CO2) bude kypřejší.
  2. Těsto můžete použít i na přípravu langošů v troubě, hotovou placku můžete využít i samostatně jako pečivo.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 225 g = 3444,1 20,8 153,4 12,6
100 g = 1530,7 9,2 68,2 5,6
1 porce: 56,25 g = 861,0 5,2 38,3 3,2

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

(Foto)

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

,

Postup

  • 1. Rozdrobené droždí smícháme s trochou vlažné vody a cukrem a necháme v teple vzejít kvásek. V míse promícháme mouku, kvásek a cca 120 ml vlažné jemně perlivé vody. Těsto propracujeme tak, aby vznikl vláčný bochánek. Umístíme ho na pomoučeý vál, zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 90-120 minut (minimálně na dvojnásobek objemu).
  • 2. Těsto rozdělíme na 2 díly, ze kterých vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku. Placku položíme do formy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Na placku navrstvíme oblíbené ingredience a pečeme v předem rozehřáté troubě na 250 °C.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz