porkovybulgur1

PÓRKOVÝ BULGUR

Pórkový bulgur jsem připravila jako přílohu v receptu SRNČÍ MEDAILONKY S PÓRKOVÝM BULGUREM, ale přikládám ho také jako samostatný recept, protože kombinace pórku a restovaného bulguru je podle mě úžasná a určitě stojí za to si tuhle přílohu vařit častěji.

Tip výživového poradce

  1. Oběd – jako přílohu zvolte množství mezi 50-80 g bulguru před uvařením (cca 150-320 g v hotovém stavu).
  2. Večeře – dejte si cca 1/2 porce než na oběd.

Co je bulgur?

Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – nemusí se vařit, stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Bulgur můžete podávat k masu, drůbeži, rybě i vegetariánským pokrmům.
  2. Bulgur jako takový se také hodí do nejrůznější rizot (místo rýže), nádivek, do zavářky do polévky nebo pro přípravu salátů (známý tabouleh) i kaší.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 510 g = 4448,1 37,0 211,3 14,0
100 g = 872,2 7,3 41,4 2,7
1/4 porce: 127,5 g = 1112,0 9,3 52,8 3,5

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

, , ,

Postup

  • 1. Na oleji orestujeme na kousky nakrájený pórek, který ochutíme solí a pepřem.
  • 2. Vezmeme hrnec a ve vývaru nebo vodě s würzelem uvaříme do měkka bulgur (cca 12-15 minut) a jednoduše k němu přimícháme restovaný pórek.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz