porkovykrem1

PÓRKOVÝ KRÉM S DÝŇOVÝMI KRUTONY

Když se mi sejde doma hodně zeleniny a nevím, co s ní, tak si dělávám polévku, je to nejrychlejší. Zeleninu jen hodím do hrnce s horkou vodou, zasypu würzlem (zeleninový bujón) a kořením podle chuti, rozmixuji na hladkou krémovou polévku a JE TO. Dnes se mi sešel pórek z naší zahrádky. Podle fotky vidíte naše pórkové „aleje“, takže je potřeba vymyslet, co s ním. Napadla mne polévka. Polévky ála krémy jsme zvyklí dělat z brokolice, špenátu, mangoldu, mrkve, ale z „chudáka pórka“ ještě ne. Takže tady je krém z pórku a zasluhuje si určitě vyzkoušet i u vás doma. Je opravdu skvělý.

porkovykrem3Náš domácí pórek.

porkovykrem2A tady je ta výsledná dobrota.

Tip výživového poradce

  1. Oběd – pokud polévku doplníte o bílkovinu a sacharidy, vytvoříte z ní vyvážené jídlo. Jinak jí berte jako zeleninovou „oblohu“ k obědu. Omezte již část tuků.
  2. Večeře – polévku doplňte ještě o kousek pečiva a bílkovinu. Můžete zvolit i sladký tvaroh, např. hodinu po večeři, jako sladký dezert (tvaroh, trocha vody, stévie, skořice, kakao, pár rozinek).

Pórek

Pórek je vlastně hodně přerostlý česnek, který má svoji typickou vůni a šťavnatost. Jeho zelená část obsahuje 2x více vitamínů než bílá, což je důvod, proč by se měly konzumovat také jeho zelené listy. To platí zejména u křehké jarní odrůdy pórku, určené ke spotřebě zasyrova.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Jako krutony můžete použít i rozdrobený žitný knackebrot a polévku posypat dýňovými semínky (třeba i opraženými).
  2. V drogerii DM si můžete koupit podobný knäckebrot se semínky (obsahuje 18 g tuků).
  3. Krém můžete zahustit vajíčkem, ale podle mě není třeba.

knackeMůžete zvolit i knäckebrot od Alnatury.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 943 ml = 1602,1 12,7 39,5 18,7
100 ml = 169,9 1,3 4,2 2,0
1 porce:  230 ml = 400,5 3,2 9,9 4,7

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Na oleji orestujeme nakrájený pórek, přidáme wüzrel, opepříme a po chvíli až začne vonět, přilijeme horkou vodu. Pórek vaříme na mírném plamenu do změknutí a poté rozmixujeme v hrnci na hladký krém. Dochutíme solí a malou kostičkou másla nebo ghí. Polévku posypeme nalámaným knäckebrotem.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz