rebarborovykolac6

REBARBOROVÝ DORT S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM

S příchodem teplých dnů určitě ocenítě lehké a osvěžující dezerty. Právě tuto kombinaci spolehlivě zajistí proslulá dvojka – rebarbora a jahody. Nejchutnější jsou mladé kousky rebarbory, které se dají dobře oloupat a nejsou dřevnaté. Tento jednoduchý dezert je celý až na vajíčko rostlinného původu a bez laktózy, tudíž je lehký a dobře stravitelný.

Podle mě ani vajíčko není třeba, ovesný základ by držel pohromadě i bez něj, nebo alespoň s přídavkem lněných semínek, Psyllia či Vajahitu.

 rebarborovykolac2Zralé jahůdky ze zahrádky povaříme s rebarborou.

rebarborovykolac3Pozor, čím více rebarbora zraje, tím více je kyselá.

rebarborovykolac5A tady je finální dort s čokoládovým krémem!

rebarborovykolac6Krasavec na první pohled :)

Vyzkoušejte také úchvatný NEPČENÝ ČOKOLÁDOVO-VANILKOVÝ DORT.

Tip výživového poradce

  1. Svačina 1 – vyvážené jídlo, můžete si přidat kousek pečiva.

Rebarbora

Ačkoliv se s rebarborou v kuchyni nakládá jako s ovocem (ostatně její chuť ovoce velmi připomíná), ve skutečnosti se jedná o zeleninu. Vyznačuje se kyselkavou chutí, která se narozdíl od ovoce během zrání zvyšuje. Proto je ke kyselé rebarboře třeba přidat o něco více cukru. Pokud ovšem narazíte na rebarboru hned začátkem léta, není tolik kyselá, tudíž není potřeba přidávat tolik cukru.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Tofu můžete nahradit tvarohem.
  2. Namísto kokosového oleje lze použít máslo nebo rostlinný olej.
  3. Pokud nemáte vejce, můžete namísto něj do ovesného základu přidat lžíci chia semínek.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 980 g = 6658,8 47,6 124,1 103,7
100 g = 679,5 4,9 12,7 10,6
1 porce (1/8): 122,5 g = 832,4 6,0 15,5 13,0

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

,

Postup

  • 1. Základ: Ingredience na těsto smícháme dohromady a přiléváme rostlinný nápoj tak, aby vznikla středně řídká konzistence. Stěrkou rozetřeme těsto do kulaté formy s nepřilnavým povrchem (průměr formy 24 – 26 cm) a pečeme v troubě 25 – 30 minut na 180 °C.
  • 2. Krém z tofu: V mixéru rozmixujeme tofu, javorový sirup a špetku soli do hladké hmoty. Stěrkou do tofu krému vmícháme rozehřátou čokoládu se lžičkou kokosového oleje (trochou vody podle potřeby) a necháme vychladit.
  • 3. Svařené ovoce: Ovoce očistíme a nakrájíme na malé kousky. V kastrolku ovoce i zbytek ingrediencí svaříme na mírném plamenu, až ovoce změkne.
  • 4. Na vychladlý ovesný základ rozetřeme stěrkou krém z tofu, navrch rozložíme svařené ovoce a posypeme podle fantazie sušeným ovocem a semínky (já jsem použila strouhaný kokos, dýňová semínk a goji).

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz