Období rajčátek je na spadnutí a je na čase si je dobře uchovat.
Tento recept je od mojí babičky a pořád ji říkám, aby si ho nechala patentovat Čatní používám poměrně často k dochucení pokrmů, omáček a zeleninových směsí. Stačí jen pár lžic a jídlo chytne úplně jiný nádech (viz. popis v tipech poradce).. Oceníte ho hlavně ve chvílích, kdy nemáte čas vařit. Když přijdu v devět večer domů, co je jednoduššího, než dát do pánve kuskus, zeleninu a tofu (maso nebo jinou bílkovinu) a ochutit čatní. Za 10-15 minut je vše hotové.
Tímto děkuji mé babičce a mamince přítele, které se podílí na zásobování rozinkového čatní. Bez nich bych často byla o hladu
Tip výživového poradce
- Toto čatní obsahuje jen 4% tuků/100 g, což je ve srovnání s ostatními omáčkami velmi dietní.
- Pokud ho budete používat ve větším množství, omezte množství přidaného tuku v pokrmu.
Co je čatní
Čatní též čatný (původně hindsky चटनी, anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a svojí jasnou barvou hezky dozdobí stůl. Čatní je hustá omáčka připravená z ovoce nebo zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Čatní má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.
Tip k receptu
- Čatní můžete doplnit passatou (např. Alnatura) nebo drcenými rajčaty. Snadno vytvoříte vynikající omáčku k jídlům.
- Třtinový cukr by podle mě šel nahradit i agáve sirupem.
- Můžete zkusit použít umeocet – má slanokyselou chuť, takže omezte sůl i ocet.
Nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty |
E (kJ): | B (g): | S (g): | T (g): | |||
Celkem: | 4150 | g | = | 11630,5 | 30,3 | 304,0 | 161,0 |
100 g: | 100 | g | = | 280,3 | 0,7 | 7,3 | 3,9 |
*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.
Dobry den, prosim, kolik gramu rozinek se ma do receptu dat?
Dekuji Jitka
Dobrý den, Jitko, omlouváme se za chybku, v receptu je 100 g rozinek. Pěkný den, Iva