rozinkovechutney1

ROZINKOVÉ ČATNÍ (CHUTNEY)

Období rajčátek je na spadnutí a je na čase si je dobře uchovat.
Tento recept je od mojí babičky a pořád ji říkám, aby si ho nechala patentovat :-) Čatní používám poměrně často k dochucení pokrmů, omáček a zeleninových směsí. Stačí jen pár lžic a jídlo chytne úplně jiný nádech (viz. popis v tipech poradce).. Oceníte ho hlavně ve chvílích, kdy nemáte čas vařit. Když přijdu v devět večer domů, co je jednoduššího, než dát do pánve kuskus, zeleninu a tofu (maso nebo jinou bílkovinu) a ochutit čatní. Za 10-15 minut je vše hotové.

Tímto děkuji mé babičce a mamince přítele, které se podílí na zásobování rozinkového čatní. Bez nich bych často byla o hladu :)

Tip výživového poradce

  1. Toto čatní obsahuje jen 4% tuků/100 g, což je ve srovnání s ostatními omáčkami velmi dietní.
  2. Pokud ho budete používat ve větším množství, omezte množství přidaného tuku v pokrmu.

Co je čatní

Čatní též čatný (původně hindsky चटनी, anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a svojí jasnou barvou hezky dozdobí stůl. Čatní je hustá omáčka připravená z ovoce nebo zeleniny s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Čatní má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Čatní můžete doplnit passatou (např. Alnatura) nebo drcenými rajčaty. Snadno vytvoříte vynikající omáčku k jídlům.
  2. Třtinový cukr by podle mě šel nahradit i agáve sirupem.
  3. Můžete zkusit použít umeocet – má slanokyselou chuť, takže omezte sůl i ocet.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 4150 g = 11630,5 30,3 304,0 161,0
100 g: 100 g = 280,3 0,7 7,3 3,9

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, , ,

Postup

  • 1. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Vložíme do hrnce a přidáme cukr, sůl, olej, ocet, česnek a bobkový list. Vaříme na mírném plamenu asi 60 minut a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem najemno.
  • 2. Poté do směsi přidáme na proužky nakrájené papriky, feferonky a chilli, rozinky a vaříme ještě 30 minut. Dochutíme stévií, aby směs měla příjemnou sladko-kyselou chuť.
  • 3. Směs přendáme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz