rukolovysalatsmatovymdresinkem2

RUKOLOVÝ SALÁT S MÁTOVÝM DRESINKEM

Češi a používání čerstvých bylinek – to je kapitola sama pro sebe. Je taková škoda, že pořád používáme ty sušené drtě a pořád se divíme, proč to jídlo doma nechutná tak, jako v té dobré restauraci. No, to holt dělají právě ty nenahraditelné čerstvé bylinky :)
Nositelem chuti celého salátu je rozhodně mátový dresink. Je to opravdu úžasná věc, která se vám neztratí. Celá dávka podle receptu vystačí na slušné zásoby na několik dní. Máta roste jako plevel, proto si jí jednoduše můžete pěstovat doma. Kupovaná máta v obchodě většinou za nic nestojí. Když vidím ty vypelichané chudáky mátičky, opravdu je lepší mít vlastní zdroj.

Z máty si můžete také připravit vynikající MÁTOVÝ ČAJ. Já vím, pro mnohé to nic světoborného není, ale s medem a citrónem člověk neodolá :-)“
Iva Veselá, výživový poradce

 

rukolovysalatsmatovymdresinkem1Směs luštěnin jsem koupila v Marks and Spenceru.

rukolovysalatsmatovymdresinkem3Domácí máta je oproti kupované bezkonkurenční.

Tip výživového poradce

  1. Salát si můžete dopřát na oběd, druhou svačinu i večeři.

Chcete poradit s hubnutím, zdravou výživou či výživou při onemocnění? Kontaktujte nás ve výživové poradně Food Life.

Máta a zdravotní účinky

Listy máty obsahují silice, jejichž hlavní složkou je mentol. Mentol ale není jedinou složkou máty, obsahuje další silice a prospěšné látky od piperotu, tříslovin, hořčin, flavonoidů, kyseliny octové a dalších asi 40 látek. Všechny tyto látky mají blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, pomáhají odstraňovat křeče, nadýmání a působí protizánětlivě (babička mi při nemoci vždy vařívala mátový čaj). Pro sportovce je máta zajímavá v tom, že mentol snižuje napětí hladkého svalstva, tlak ve vnitřních orgánem a předchází bolestem. Asi jste si také všimli, že máte má ochlazující účinky – je užitečná při odstranění pálení a svědění pokožky.

Chcete poradit s hubnutím, zdravou výživou či výživou při onemocnění? Kontaktujte nás ve výživové poradně Food Life.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Mátový dresink uskladněte do lednice a spotřebujte do 5 dnů.

Chcete poradit s hubnutím, zdravou výživou či výživou při onemocnění? Kontaktujte nás ve výživové poradně Food Life.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 245 g = 693,7 9,4 18,6 6,9
100 g = 283,1 3,8 7,6 2,8

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, , , ,

Postup

  • 1. Do mixéru dáme všechny ingredience na dresink a rozmixujeme do jemné konzistence. Dresink necháme vychladit pro proležení chutí a poté jím přelijeme salát.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz