pohankovoryzovakase1

RÝŽOVO-POHANKOVÁ KAŠE s lískooříškovým olejem

Ve čtvrtek byla taková zima, že pomyšlení na studenou snídani pro mě bylo jedno velkké brrrrr! Sluníčko se na nás vykašlalo, takže teplé jídlo přišlo vhod – a co je lepší než jemná krémová kašička s třešněmi zasypaná kakaem nebo trochou granka. No a tou pravou třešničkou „na kaši“ bylo to, že jsem ji na závěr pokapala voňavým lískooříškovým olejem. Co na to říct – šílená mňamka!
V tipech výživového poradce se dozvíte, v čem jsou zdravé kaše zrádné při hubnutí.

ryzovopohankovakase

„Obilné kaše jsou zdravé, ale nutričně nevyvážené a tím ne vždy vhodné pro hubnutí.“
Iva Veselá, výživový poradce

Tip výživového poradce

  1. Tato kaše je vhodná na snídani nebo v polovičním množství na dopolední svačinu.
  2. Kaše je chudá na bílkoviny, proto můžete přidat jogurt, tvaroh nebo protein.
  3. Další možností je doplnit bílkovinou dopolední svačinu (např. pečivo+šunka+zelenina)

Chcete poradit s hubnutím, zdravou výživou či výživou při onemocnění? Kontaktujte nás ve výživové poradně Food Life.

Kaše a hubnutí

Kaše jsou považované za zdravé, ale vždy tomu tak není. Výhodou kaší je to, že jsou lehce stravitelné a můžete ji doplnit zdravými doplňky (superfoods) jako kustovnice, maca, acai apod. Nevýhodou je ale jejich vysoký glykemický index. Je to kvůli tomu, že kaše jako taková je nutričně nevyvážená. Je to kvůli vysokému množství sacharidů a nízkému množství bílkovin, které glykemický index snižují.

Domácí vs. kupované kaše

Pokud si dopřáváte kupovanou kaši, bývá doslazená příliš vysokým množstvím cukru. Dále často obsahují nasycené mastné kyseliny a ztužené tuky, které bychom přirozeně v kaši neočekávali.

Rýže a pohanka

Rýže je lehce stravitelná potravina s velmi nízkým obsahem sodíku. Pohanka obsahuje ve svých semenech i slupkách rutin.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Chcete poradit s hubnutím, zdravou výživou či výživou při onemocnění? Kontaktujte nás ve výživové poradně Food Life.

 

Tip k receptu

  1. Rýžovo-pohankovou kaši můžete vyměňovat i za ovesnou, jáhlovou či špaldovou.
  2. Z nutričního hlediska můžete zaměňovat i oříšky a oleje – např. vlašské ořechy v kombinaci s olejem z vlašských ořechů.

Chcete poradit s hubnutím, zdravou výživou či výživou při onemocnění? Kontaktujte nás ve výživové poradně Food Life.

 

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 210 g  = 1470,4 8,8 46,3 14,4
100 g  = 700,2 4,2 22,0 6,9

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, , , ,

Postup

  • 1. Do mléka s trochou vody nasypeme pohanku a rozinky a vaříme na mírném ohni. Do kaše přidáme trochu másla (nebo ghí), vodu podle potřeby, aby měla krémovou konzistenci a přisladíme stévií.
  • 2. Hotovou kaši nalijeme na talíř, ozdobíme vypeckovanými třešněmi, lískovými ořechy, kakaem nebo grankem a nakonec kaši pokapeme lískooříškovým olejem.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz