salatskozimsyrem1

SALÁT S KOZÍM SÝREM A ČERVENÝ RYBÍZEM

Kozí sýr jsem jako malá neměla moc ráda, ale díky bohu, že se chutě mění a přišla jsem mu na chuť. Je to jedna z nejlepších věcí. Kozí sýr mě také baví v tom, že jde krásně kombinovat s ovocem. Už jsem ho jedla s medovou zálivkou, borůvkami nebo mangem, ale rybíz jsem teď zkusila poprvé. No a nezklamal! Připravila jsem si k němu trošku sladší zálivku, aby salát nebyl moc kyselý a olizovala jsem se až za ušima.
Salát pak už stačí doplnit přílohou podle chuti, já zvolila celožitný chléb, který jsem včera pekla. Jak je vidět, tak se při kynutí se mnou moc nebavil, ale chutá stejně skvěle a čím víc žvejkavější je, tím lepší :)

A jak je to s kozím sýrem a obecně tučnými sýry ve zdravém a dietním jídelníčku? Podívejte se níže do Tipu poradce a naučte se dodržovat správná pravidla!

Z rybízu si ještě můžete připravit KOKOSOVÉ KULIČKY S RYBÍZEM.

Tip výživového poradce

  1. Oběd – salát obsahuje méně bílkovin, takže si na odpolední svačinu udělejte třeba nějaký tvaroh.
  2. Večeře – viz. oběd

Kozí sýr ve zdravém a dietním jídelníčku

V redukčních jídelníčcích se příliš často nesetkáme s použitím tučných sýrů. Ale opravdu je musíte vynechávat? Nemusíte! To je radosti, že? :-) Jde jen o množství a četnost použití. Samozřejmě nelze jíst tučné sýry denně, to by se na postavě podepsalo, ale pokud máte chuť na tučnější sýr, tak ho berte spíše jako TUK. To znamená, že musíte ubrat jeho množství (např. 20-30 g bohatě stačí) a také myslet na to, že jídlo bude chudé na bílkoviny. Proto je potřeba pokrm doplnit o bílkovinu a co nejlépe s minimem tuku (tvaroh, drůbeží maso, ryba, šmakoun, luštěniny apod.).

Takže shrnuto podtrženo – tučné sýry ano, ale:
1) dopřávat si je spíše jednou za čas pro zpestření jídelníčku
2) používat množství do 30 g na porci
3) v jídle se už snažte omezit další tuky (oleje, tučné maso nebo jiné mléčné výrobky)
4) jídlo s tučným sýrem je potřeba doplnit o bílkovinu s minimem tuku (nebo navýšit bílkoviny v následující svačině)

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Místo rybízu klidně vyzkoušejte jiné ovoce – mango, hrušku, ananas, borůvky,…

Nutriční hodnoty

 

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 435 g = 1520,2 16,4 46,8 12,2
100 g = 349,5 3,8 10,8 2,8

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Zeleninu nakrájíme na drobno. Připravíme si zálivku tak, že jednoduše rozmixujeme všechny ingredience do jemné konzistence nebo připravíme v hmoždíři. Zeleninu promícháme s rybízem a zálivkou, rozdrobíme kozí sýr a posypeme na ozdobu slunečnicovými semínky.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz