srncimedailonky1

SRNČÍ MEDAILONKY S PÓRKOVÝM BULGUREM

Před námi víkend a je tu další tip na vaření obídku pro rodinu nebo partnera. Často se mne ptáte, jak je to se zvěřinou – jestli je dietní a můžete ji zařadit do jídelníčku? Určitě ano, zvěřina má zelenou :)

Dnes si připravíme si jednoduchý a docela rychlý oběd v podobě medailonků s pórkovým bulgurem. Do půl hodiny budete mít uvařené luxusní jídlo. Srnčí maso patří bezpochyby k těm nejlepším a pro dobro naší linie i k těm dietním masům. Jelikož v rodině máme pár myslivců, tak o zvěřinu není nouze. Nemusí vám to být líto, dnes již bez problémů koupíte srnčí maso v Makru nebo v Praze v obchodech Sklizeno.

Tip výživového poradce

Srnčí maso

Srnčí maso se skvěle hodí do zdravého i dietního jídelníčku. Obsahuje 2-4% tuků/100 g a také obsahuje nižší množství cholesterolu, než ostatní masa. V masu najdeme také vysoce hodnotné bílkoviny v podobě esenciálních aminokyselin, vitamíny skupiny B, železo, zinek a vápník.
Čerstvé srnčí maso je k sehání koncem listopadu nebo začátkem prosince. Maso je ideální začít upravovat až tak tři dny uleželé. Srnčí maso je velmi jemné a lahodné, protože má na rozdíl od jatečního masa jemnější svalová vlákna.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 1425 g = 7606,3 144,2 229,5 42,8
100 g = 533,8 10,1 16,1 3,0
1/4 porce: 356,25 g = 1901,6 36,1 57,4 10,7

Hodnocení receptu

  • (4.5 /5)
  • (2 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Medailonky: Srnčí maso nakrájíme na medailonky, lehce osolíme, opepříme, zakapeme trochou citrónové šťávy, potřeme olejem (nebo zaprášíme rozprašovačem) a necháme minimálně 1h uležet v lednici. Medailonky opečeme z obou stran na pánvi nebo použijeme kontaktní gril.
  • 2. Bulgur: Na zbytku oleje orestujeme na kousky nakrájený pórek, který ochutíme solí a pepřem.Vezmeme hrnec a ve vývaru nebo vodě s würzelem uvaříme do měkka bulgur (cca 12-15 minut) a jednoduše k němu přimícháme restovaný pórek.
  • 3. Salát: Zeleninu podle chuti nakrájíme a promícháme s hořčičnou marinádou.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz