tekkazelenina1

TEKKA ZELENINA

Tekka koření je jedno z mých oblíbených. Když nevíte, co dát na zeleninu nebo čím dochutit jídlo, přidejte jednoduše tekku. Na tomto koření mě baví to, že v jedné lžičce do jídla vlastně přidám hned několik ingrediencí, které byste jen tak samostatně nejedli, a navíc mají léčebné účinky (viz. Tip výživového poradce).

tekkazelenina2Oleje není třeba, Tekka koření již obsahuje sezamový olej.

Tip výživového poradce

  1. Koření tekka jsem zmiňovala v článku na Bio-Life.cz – Potraviny jako léky, kde najdete další zajímavé ingredience.
  2. Tekka zeleninu můžete prakticky použít jako zeleninovou přílohu ke každému jídlu.

Tekka koření

Tekka je směs několika ingrediencí – sójové miso, mrkev, lotus, lopuch, zázvor a sezamový olej. Kupuji si přesně to, co vidíte dole na obrázku. Koření můžete použít k ochucení hotových pokrmů (rýže, omáček, polévek, zeleniny apod.). Tekka koření zlepšuje kvalitu krve, posiluje srdce, působí dobře proti únavě. Tekka má silný jangový charakter, používá se tedy v menším množství.

Sójové miso

Základ Tekka koření tvoří sójové miso. Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sóji a obilí, známá pro svou charakteristickou sytou chuť a tmavou barvu. Obsahuje řadu minerálů, vitaminů a celkově povzbuzuje organismus. U vaření ho přidávám do jídel až nakonec, abych nezničila cenné látky.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

tekkaKoření Tekka od Mitoko.

Tip k receptu

  1. Zeleninu si můžete obměnit podle chutí za jiné druhy zeleniny, v receptu jde hlavně o tekka koření :)

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 300 g = 414,2 7,5 18,3 1,4
100 g = 138,1 2,5 6,1 0,5

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (1 Hodnocení)

, , ,

Postup

  • 1. Zeleninu vložíme do pekáčku, polijeme sójovou omáčkou a pečeme 20 minut na 180 °C. Ke konci přimícháme tekka koření a necháme pár minut uležet.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz