valentynskekolacky2

VALENTÝNSKÉ KYNUTÉ KOLÁČKY

Do třetice všeho valentýnského přikládám poslední recept na kynuté koláčky. Je to jednoduchoučký recept na klasické kynuté těsto a hotové koláčky se pak polijí hořkou čokoládou a obtisknou v kokosu. Zajímavé na koláčcích je to, že čím déle je necháte uležet (2-3 dny), tím jsou lepší! :-) Takže je můžete dojídat i po víkendu. Červená posypka koláčků jsou opět lyofilizované maliny, které mi zbyly z receptu NEPEČENÝ ČOKOLÁDOVO-VANILKOVÝ DORT. Maliny v kombinaci s čokoládou dodají koláčkům příjemně kyselkavou chuť, bez nich by to nebylo ono.

KOLÁČKOVÁ VARIANTA
Kynuté těsto rozválejte a formičkou vykrajujte tvary, které přendáte na plech vyložený pečicím papírem. Vzniknou koláčky jako jsou na obrázku.

KOBLIHOVÁ VARIANTA
Z kynutého těsta také můžete vytvořit bochánky ve formě koblih, které můžete plnit oblíbenou marmeládou a upéct je na pečicím papíru. Koblížky pak také můžete polít čokoládou a obtisknout v kokosu.

Těsto připravovala od oka, tak vám napíši alespoň přibližné gramáže.

valentynskekolacky1Na polevu použijte hořkou čokoládu, vyhněte se kupovaným polevám (viz. Tip výživového poradce).

Tip výživového poradce

Čokoládové polevy a trans-mastné kyseliny

Čokoládové polevy vypadají jako čokoláda, ale čokoláda to bohužel není. Nenechte se mýlit názvem. Když se podíváte na složení, najdete v nich na prvním místě cukr a rostlinný tuk. Rostlinné oleje se ztužují a během tohoto procesu vznikají i zdraví škodlivé látky, zejména trans-mastné kyseliny. Tyto látky jsou hrozbou pro vznik kardiovaskulárních onemocnění, zvyšují LDL cholesterol, triacylglyceroly v krvi a lipoprotein A, což je jeden z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních chorob.

Pokud se název „čokoláda“ (hořká čokoláda) doplní označením „poleva“, musí výrobek obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, nejméně 31 % kakaového másla a nejméně 2,5 % tukuprosté sušiny. Pokud polevy tyto podmínky nesplňují, označují se např. jako „dortová poleva tmavá“ apod.

Co byste měli vědět
U většiny testovaných výrobků – čokoládových pochoutek, ledových čokolád, polev na mražených krémech a müsli tyčinkách – je složení tuku z hlediska výživového nevhodné. Převládá vysoký obsah nasycených mastných kyselin, u některých výrobků i vysoký obsah silně aterogenní kyseliny myristové, a nízký obsah polynenasycených mastných kyselin.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Pokud na polevu použijete čokoládu s vysokým obsahem kakaa (70 % a více), přidejte k ní ještě lžičku kokosového nebo klasického másla. Bude tekutější, lépe se rozpustí a bude mít větší lesk.
  2. Koláčky během 2-3 dní naberou vlhkost a jsou pak vláčnější. Velmi dobře chutnají s mlékem.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Postup

  • 1. Mouku prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, nalijeme do něj vlažné mléko, cukr a rozdrolíme droždí. Důlek promícháme i s trochou mouky, aby vniklo řídké těstíčko. Na teplém místě necháme kvásek zvětšit.
  • 2. Do mísy přidáme zbytek ingrediencí a postupně přiléváme vodu tak, aby během míchání vzniklo vláčné až mírně lepkavé těsto. Na teplém místě necháme těsto nakynout, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto můžete poté buď vyválet a vykrajovátkem tvořit kolečka (nebo jiné tvary) anebo nožem odkrajujte bochánky, které rukou trochu smáčkneme, a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • 3. Koláčky necháme ještě nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova. Hotové koláčky pokapeme čokoládovou polevou (ve vodní lázni rozpuštěná hořká čokoláda a trocha zvoleného tuku) a obtiskneme ve strouhaném kokosu, lyofilizovaném ovoci nebo semínkách.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz