• vynikajiciricottoverezy1
  • vynikajiciricottoverezy2

RICOTTOVÉ ŘEZY

Pořád se mě ptáte, co zdravého upéct a tohle je jeden z těch skvělých, vláčných a šťavnatých receptů, kterým uchvátíte každého. Je to díky vláčné ricottě. Měla jsem to štěstí, že jsem měla po ruce domácí ricottu z farmy, která je chuťově nesrovnatelná s kupovanou. Říkám ji „zachráněná ricotta“, protože jsem se dozvěděla, že ji v ovčíně vyhazují! Takové plýtvání!

Ricottu jsem smíchala ještě s tvarohem, jinak by už buchta byla dost tučná (ricotta obsahuje 9% tuku, tato z farmy možná ještě více). Už tak jsem recept s obsahem tuků hodně „osekala“.  Ale nutričně je to v pořádku a výsledek skutečně stojí za to!

vynikajiciricottoverezy2Řezy v pekáčku vypadají neodolatelně.

Tip výživového poradce

  1. Ricottový řez si můžete dopřát na snídani nebo dopolední svačinu.
  2. U obou pokrmů je potřeba doplnit sacharidy, u snídaně i bílkoviny.

Co je ricotta:

Ricotta je syrovátkový sýr italského původu a konzistencí se podobá tvarohu. Syrovátkové produkty jsou bohaté na řadu vitamínů a jsou lehce stravitelné. Ricotta obsahuje 9% tuku, proto se v přiměřených dávkách bez problémů hodí do zdravého jídelníčku. Ricottu můžete používat stejně jako lučinu linii, je to adekvátní náhrada (obsahuje také kolem 10% tuku/100 g). Stejně jako tvaroh můžete i ricottu použít jako „mazadlo“ na sladko (med, marmeláda, ovoce) i na slano (na chléb se sýrem nebo jen tak posypat kořením, gnocci, knedlíčků, palačinek nebo slaných náplní).

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Tip k receptu

  1. Ricottu můžete v receptu nahradit nízkotučným nebo polotučným tvarohem. Dezert bude mít o 50% méně tuku.
  2. Když chci v drobence snížit množství másla nebo oleje, přišla jsem na dobrou fintu – použiji tekuté sladidlo, třeba javorový sirup, které mi napodobí konzistenci másla.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 1075 g = 7902,9 77,5 146,1 91,0
1 ks (1/12): 658,6 6,5 12,2 7,6

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

,

Postup

  • 1. 100 g pohankové mouky smícháme s cukrem, lžící rozpuštěného másla, kypřicím práškem a přilijeme mléko, aby vzniklo mírně lité těsto.
  • 2. Ricottu smícháme s tvarohem, stévií a špetkou soli. Podle potřeby přidáme trošku vody, aby směs byla roztíratelná.
  • 3. Připravíme drobenku ze zbytku másla, javorového sirupu a pohankové mouky. Do pekáčku rozetřeme lité těsto, na něj opatrně navršíme ricottovou směs a posypeme připravenou drobenkou a skořicí.

Be Social

O kuchaři

Iva Rychnovská

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz