lilekshummusemamozzarellou2

LILKOVÉ PLÁTKY S HUMMUSEM

Vážení a milí, tomuhle říkám „nebe v hubě“. Já vlastně ani nevím, co k tomu dodat, to chce prostě vyzkoušet a celé sníst :-)
Lilky jsou zapečené s výborným hummusem (od I love hummus), mozzarellou, šalotkou, zakapané citrónem a posypané řeřichou. Je to nebezpečně návyková mňamka!

Vyzkoušejte také: OMELETU S HUMMUSEM A SHIITAKE.

lilekshummusemamozzarellou1Lilky bych snědla i s plechem.

Tip výživového poradce

  1. Lilky se hodí jako předkrm nebo dopolední svačina.
  2. Porce obsahuje 6 g tuků, takže při dietě si už dávejte pozor.
  3. Lilek můžete doplnit o plátek kuřecího masa a čerstvé pečivo nebo třeba vařené brambory.

Lilek v kuchyni

Lilek neboli baklažán je oblíbený snad ve všech světových kuchyních. Abyste si na něm co nejlépe pochutnali, musíte ho umět dobře vybrat. Plody by měly mít stopku, měly by mít vysoký lesk a intenzivní vybarvení. Přezrálost poznáme podle vadnutí slupky a ztráty lesku, měknutí plodů a hnědnutí semen.

Před kuchyňskou úpravou je doporučováno lilek posypat solí a nechat pustit vodu. Dělá se to proto, aby pustil hořkost. Pokud vám přirozená nahořklá chuť lilku nevadí, nasolovat nemusíte. Já to moc často nedělám.

Ze zdravotního hlediska pomáhá lilek předcházet vzniku volných radikálů v těle, je zdrojem sodíku, hojným množstvím draslíku, dále fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku. Obsahuje také provitamin A a vitamin C.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 470 g = 2002,9 23,2 39,8 26,5
100 g = 426,1 4,9 8,5 5,6
1 porce (1/4): 117,5 g = 500,7 5,8 10,0 6,6

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

, ,

Postup

  • 1. Lilek nakrájíme podélně na tenčí plátky, osolíme a opepříme, lehce zaprášíme rozprašovačem s olejem nebo olej rozetřeme štětečkem. Plátky pečeme v troubě na 175 °C do změknutí (nebo spíše polozměknutí). Lilek vytáhneme z trouby, potřeme hummusem, posypeme nasekanou šalotkou a nadrobno nakrájenou mozzarellou, podle potřeby osolíme a necháme zapéct asi 10-15 minut.
  • 2. Po vytažení lilek zakapeme citrónovou šťávou, posypeme řeřichou a mletou paprikou (může být i uzená).

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz