zazvorovokoriandrovysalat1

ZÁZVOROVO-KORIANDROVÝ SALÁT

Výborný salátek plný bílkovin, který si můžete dát téměř kdykoliv během dne. Salát je doplněný mým oblíbeným koriandrem, zázvorem, česnekem a chilli, které mu dodává říz. Kdo nemá rád koriandr a jeho citrónovou příchuť, bude muset zkusit jinou bylinku anebo ho úplně vynechat. Salát můžete připravit z mražené zeleniny, přidáte jen koření a doplníte ho bílkovinou – já jsem zvolila pečeného pstruha. Jak jinak, než s koriandrem :-)

zazvorovokoriandrovysalat2 Salát jsem doplnila pečenou rybou.

Tip výživového poradce

  1. Oběd – přidejte sacharidy, stačí třeba jen pečivo
  2. Svačina 2 – vyvážené jídlo. Obsahuje tedy více bílkovin (ideální po tréninku), ale energetická hodnota je akorát. Pánové si samozřejmě jako vždy přidají.
  3. Večeře – přidejte sacharidy, stačí jen 1/2 plátku pečiva, menší brambora nebo 2 knäckebroty. Kořenová zelenina už obsahuje dost sacharidů.

Koriandr – koření i léčivá bylina

Koriandr je úžasná léčebná bylina, která se užívá hlavně při zažívacích potížích, nadýmání, střevním křečím (nebo břicha) a kolikám v trávicím traktu. Povzbuzuje nervovou soustavu, působí jako sedativum, pomáhá odstranit kašel a příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní (pankreatu). Za zmínku stojí, že tato bylina je účinná k hubení střevních parazitů a léčbě zánětů močových cest. Koriandr je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

koriandrČerstvý koriandr, semínka a sušený koriandr (foto).

Tip k receptu

  1. Kupte si klidně celý trs koriandru, upotřebíte ho snadno. Čerstvá nať koriandru je totiž vynikající koření na grilované ryby, do salátů, pomazánek nebo zálivek.
  2. Pokud jdete do společnosti, česneku přidejte méně.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 1235 g = 3247,1 92,6 49,0 23,1
100 g = 262,9 7,5 4,0 1,9
1 porce (1/4): 308,75 g = 811,8 23,2 12,3 5,8

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

, , ,

Postup

  • 1. Na olivovém oleji orestujeme česnek (lisovaný/plátky), zázvor (strounahý/kostičky), chilli papričky a až začne směs vonět, přidáme mraženou zeleninu, růžičky brokolice, červenou papriku. Prohříváme asi 4 minuty, až zelenina zteplá a brokolice změkne. Zeleninu ochutíme sójovou omáčkou, přidáme hrst nasekaného koriandru a okyselíme trochou limety.
  • 2. Salát podáváme s pečenou rybou nebo jinou zvolenou bílkovinou.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz