pizzasuzenouklobasou1

ZDRAVÁ PIZZA S UZENOU KLOBÁSOU

Před nedávnem jsem vám ukázala fígl, jak připravit zdravou Sýrovou pizzu se šunkou. Dnes si připravíme něco podobného, ale tentokrát pro vegetariány. Nenechte se mýlit, klobása není z prasátka. Je to rostlinná uzenina od výrobce, jehož rostlinné produkty pomalu nerozeznáte od masových. Klobása vypadá na první pohled jak opravdová „štangle“ salámu :)

Tip výživového poradce

  1. Pizzu si můžete připravit ve zdravé variantě, jen je potřeba umět správně zkombinovat živinysacharidy (mouka, zelenina), bílkoviny (rostlinná uzenina a sýr v našem případě), tuky (olej, tuky z uzeniny a sýru). Většinou při výrobě pizzy zapomínáte na bílkoviny a zeleninu. Z pizzy se pak stává jídlo bohaté na škroby a tuky, po kterém budete rychle nabírat na váze.
  2. Bílkovinu lze nahradit mnoha dalším způsoby – seitan, šmakoun, robi maso, kuřecí maso, tuňák atd.

Rostlinná uzenina (Salve Natura)

Rostlinné uzeniny Salve Natura jsou vyrobené na bázi pšeničné bílkoviny, a tím je zaručena jejich nižší kalorická hodnota ve srovnání s běžnými uzeninami. Další výhodou je nepřítomnost nasycených tuků a cholesterolu. Salve Natura si zaslouží obdiv nejen pro kvalitu a složení výrobků, ale také pro jejich skvělou chuť srovnatelnou s klasickou uzeninou. Proto milovníci uzenin mají šanci velmi elegantním způsobem nahradit masné výrobky. Obligátní sója je v rostlinných uzeninách obsažena pouze ze 2 % jen jako technologická přísada. Největší devizou jejich výrobků jsou přírodní ingredience. Je připraven výhradně bez jakýchkoliv syntetických barviv či konzervantů.

Iva Veselá, výživový poradce Food Life

klobasaUzená klobása (Salve Natura).

Tip k receptu

  1. Mouka značky Divella patří mezi nejkvalitnější. Chybějící vlákninu snadno doplníte zeleninou podávanou k pizze.
  2. Pokud chcete, použijte i celozrnnou mouku nebo ji z bílou pšeničnou zkombinujte.
  3. Bílou mouku můžete nahradit za celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou (nebo i kombinace jiných) – pizza bude mít nižší GI, více vlákniny a minerálů.
  4. Vybírejte sýry se sníženým obsahem tuku (mozzarella 8-11 g tuků/100 g, camembert 30% = 17 g tuků/100 g).
  5. Proč používám jemně perlivou vodu? Těsto je pak krásně vláčné, hezky kyne a po upečení je nadýchanější a křehčí.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty

E (kJ): B (g): S (g): T (g):
Celkem: 1150 g = 6613,1 87,4 193,5 50,0
100 g = 575,1 7,6 16,8 4,3
1 porce (1/4): 287,5 g = 1653,3 21,8 48,4 12,5

*Gramáže a nutriční hodnoty ingrediencí jsou před kuchyňskou úpravou.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Postup

  • 1. Do misky nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme část teplé vody, přidáme cukra rozdrolíme čerstvé droždí. Vidličkou promícháme i s trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek). Na teplém místě ho necháme vzejít. Poté přidáme zbývající ingredience na těsto a postupně doléváme teplou vodou tak, aby nám při zpracovávání vznikl vláčný, mírně lepkavý bochánek. Zaprášíme ho trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek hmotnosti.
  • 2. Z nakynutého bochánku ručně nebo válečkem rozválíme kulatou tenkou placku, kterou přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Placku potřeme rajčatovou směsí ochucenou kořením (nebo jinými italskými bylinkami). Další vrstvu dáme nakrájená kolečka rostlinné uzeniny, část čerstvé zeleniny a navrch kousky sýru.
  • 3. Pizzu pečeme v rozpálené troubě na 220 °C po dobu asi 20 minut (až okraje pizzy budou zlatavé). Pizzu podáváme s lístky bazalky a čerstvou zeleninou.
  • 4.

Be Social

O kuchaři

Iva Veselá

Výživový poradce a sportovní dietolog, autorka Zdravé kuchyně, zakladatelka výživové poradny Food Life - www.food-life.cz